Wees ongemanierd!
Van mij mag je heel wat minder! Ik scheef er al over in het artikel ‘Ongeschoold’, waar je wat je weet mag afleren en in het artikel ‘Wel of niet complimenteren’ schrijf ik over complimenteren verminderen. Van mij mag je ook minder gemanierd zijn. Daarmee bedoel ik niet dat we massaal voor onze beurt moeten kruipen bij de rij in de AH of moeten gaan spugen op straat, er zijn grenzen. (Of?)
Maar ….
‘s avonds nog snaaien, jezelf voorbijlopen, geen mening geven, sorry zeggen wanneer je moet huilen, met stoelen gooien als je niet je zin krijgt, de hele zak chips in een keer leegeten, de sigaret voorafgaand aan de presentatie, geen rekening houden met anderen, alles perfect eruit laten zien, mooi weertje praten, alles sussen, altijd maar doorgaan, alles overdenken, klagen en mokken, eindeloos social media checken, voor alles de verantwoordelijkheid nemen, met alle winden meewaaien, de regels strak volgen, eerst alles begrijpen en dan pas doen, niet naar het feestje gaan of juist alle feestjes en netwerkborrels aflopen…. (ik kan nog even doorgaan, maar ook ik moet minderen)
….het zijn allemaal voorbeelden van gedragingen wat je manier van doen kan zijn geworden in reactie op een gebeurtenis(sen) of situatie(s) uit het verleden, soms zogenaamd hele “gewone”.
Zo was er bijvoorbeeld geen ruimte voor emoties of gesprek; kwam je altijd op de laatste plaats; moest elk dubbeltje worden omgedraaid; werd je vroeger altijd als laatste uitgekozen of gepest; werden ruzies al schreeuwend uitgevochten; werd je genegeerd; moest je alles zelf oplossen, werd je aangemoedigd om het beste uit het beste te halen.
Maar je gedrag van nu hoeft niet eenmaal zo te zijn.
Je hebt altijd een keuze als je onderscheidingsvermogen hebt.
Wanneer je vrij wilt zijn van dit soort manieren zijn er twee vragen nodig om te stellen;
Wat doe jij wat niet vrij voelt?
Waarom doe jij wat je doet?
Bij die tweede vraag komt er een antwoord op wat jij werkelijk nodig hebt. Onderliggende behoeftes komen naar boven zoals gewaardeerd, gezien en gehoord willen worden en je geliefd en veilig voelen. Het zijn drijfveren om te doen wat je doet. Dat wat je doet gebeurt vaak automatisch en zijn manieren om bepaalde emotionele pijn te vermijden.
Dat wat je doet om deze pijn te vermijden kost uiteindelijk meer pijn dan waarvoor het je wil beschermen.
Wanneer je vrij wil zijn is er maar 1 stap nodig;
de emotie die eronder ligt en die je nu zo druk aan het vermijden bent verwelkomen. Het deed pijn dat niet aan je behoefte werd voldaan. Je mag dit verwelkomen, het kan alleen oplossen als je dit werkelijk ontmoet en je die behoefte van binnenuit, vanuit jouw kern, gaat voeden.
Tussen trigger en reactie is een ruimte. In die ruimte ligt jouw kracht om jouw reactie te kiezen. In die reactie ligt jouw groei en vrijheid.
Heb je hulp nodig met ongemanierd zijn en dus met de weg naar vrijheid? Ik kan een stukje met je oplopen op die weg.
Anouk Oude Luttikhuis
Life Coach en Emotie therapeut bij Praktijk Viveka. Auteur van het boek ‘Sleutels naar vrijheid’