wat is de waarheid?
Wat is nou echt waar?
Van jongs af aan worden we de gehele dag geconfronteerd met allerlei waarheden. In feite zijn het theorieën die voor diegene waar zijn, gekleurd door persoonlijke ervaringen en persoonlijke perspectieven. Wanneer de omstandigheden of de ervaring wijzigt zullen die theorieën veranderen. Dus, wat weet je nou echt zeker en wat kan je echt voor waarheid aannemen? Dè waarheid is namelijk algemeen geldend (universeel) en tijdloos en er zijn maar weinig theorieën die aan die eisen voldoen.
Wetenschappers weten dit en zien het als hun taak om aan te tonen dat iets niet waar is. Ze zoeken naar omstandigheden waaronder de theorie niet klopt en naar universele, tijdloze inzichten. Ze vieren het als een theorie door de mand valt, blij dat ze iets geleerd hebben. Want dat is hoe we leren, niet door bevestiging, maar juist door ontkenning.
Door wat we opdoen en voor zoete koek aannemen uit de omgeving worden we eigenlijk steeds verder afgeleid van de waarheid in plaats van opgeleid en wijs.
Op basis van wat je ziet en hoort, gekleurd door andermans perspectief en ervaring, vorm je jouw waarheid en deze waarheid neemt een vorm aan in woorden, gedachten en gedrag. Dit geef jij op een gegeven moment ook weer door aan anderen. Hoe waarachtig is dit?
Inzichten ontstaan juist wanneer we bereid zijn alles ter discussie te stellen met een open en nieuwsgierige houding zonder waarde te hechten aan de uitkomst. Vooral je eigen aannames (overtuigingen) onder de loep nemen geeft groei van bewustzijn. Eigen aannames zijn altijd gekleurd door persoonlijke ervaringen en bieden een soort veiligheid. Om hier niet aan te hechten vergt een dosis eerlijkheid naar jezelf. Maar als je daartoe bereid bent zal je zien dat ze niet algemeen geldend en tijdloos zijn. Dan ontstaat een gevoel van ruimte doordat je de onwaarheid in je eigen gecreëerde waarheid herkent en zie je weer nieuwe mogelijkheden en kun je problemen beter begrijpen. Om vervolgens ook geen waarde te hechten aan die nieuwe ideeën en te blijven leren.
Dus,
Hou jouw waarheid eens tegen het licht. Kijk eens met een andere blik naar jezelf, naar anderen en de wereld. Een open, brede en nieuwsgierige blik. Eentje vrij van oordeel waarbij je pas iets voor waar aanneemt als het voor jou klopt door eigen ervaring. Een alles accepterende blik totdat dat wat je als waarheid zag weer anders blijkt te zijn. Besef dat dit jouw waarheid is en dat deze niet per se waar is voor een ander.
Wat weet je nou echt zeker? Is het werkelijk waar wat je denkt over jezelf, anderen en de wereld? Is het waar wat je denkt over gebeurtenissen en fenomenen? Echt? Werkt wat je doet werkelijk? Klopt het beeld dat jij hebt van die persoon of situatie in alle omstandigheden? En de woorden die je denkt en uitspreekt, is dat echt zo? Kan wat je doet ook anders of is dit de enige manier? Past het eigenlijk wel bij je?
Pas op met nog meer kennis. In plaats het stapelen van kennis, maak eerst eens de kennis die je al hebt eigen door het toe te passen. Tot die tijd is kennis alleen maar kennis en geen wijsheid. Het is vulling en geen voeding. Dan is kennis alleen maar ballast op de weg naar vrijheid en de volle boekenkast en alle certificaten een luchtspiegeling. Word wijs door kennis toe te passen en het tot jouw ware ervaring te maken.
Zeg eens wat vaker “ik weet het niet” of “is dat zo?” en kijk wat voor wegen zich openen. Neem jezelf daarbij vooral niet te serieus en lach een keer, of twee. Is dit lastig voor je? Wat maakt dat je het niet mag weten of gelijk moet hebben?
Vier het als een theorie door de mand valt. Je groeit!
Hulp nodig bij wijs worden? Vraag ernaar. Maar, pas op aan wie je het vraagt